Mięso
- w japońskiej kuchni dominują owoce morza, potraw mięsnych jest stosunkowo niewiele. W starożytności Japończycy jedli mięso (głównie dziczyznę), ale stopniowo zaprzestali tego wraz z wprowadzeniem buddyzmu. Dodatkowo spożywania mięsa zakazał edykt cesarski z 675 r. Ponownie spożycie potraw mięsnych upowszechniło się dopiero w XIX wraz z otwarciem się Japonii na świat i zniesieniem zakazu przez cesarza.Produkty mleczne
- mleko pojawiło się w Japonii po raz pierwszy już w VI w., ale nie upowszechniło się. Wprowadzono je ponownie dopiero w XVII w. dzięki Holendrom. Masło, mleko, śmietana oraz sery zagościły na stałe w diecie Japończyków po drugiej wojnie światowej.Pieczywo
- chleb pierwszy raz dotarł do Japonii w XVI w. dzięki misjonarzom portugalskim. Japońskie słowo pan pochodzi od portugalskiego pao lub hiszpańskiego pan. Pierwsze piekarnie pojawiły się dopiero w XIX w. wYokohamie i Tokio. Wyrabiano głównie chleb tostowy, słodkie bułki i bułeczki nadziewane pastą z fasolki tzw. ampan.