obrazek sakurki

Kuchnia Japonii

Menu

Strona główna
Tradycyjne sniadanie
Popularne dania
Sushi
Mięso, mleko, chleb
Słodycze
Sake
Pałeczki

Kuchnia japońska charakteryzuje się bogactwem smaków, zróżnicowaniem regionalnym, dostosowaniem do pory roku oraz wyjątkowym naciskiem położonym na estetykę podania potraw. Dzięki temu dania kuchni japońskiej są nie tylko oryginalne, smaczne i świeże, ale stanowią również wyjątkową ucztę dla oczu.

Składnikami dań kuchni japońskiej są:

Spożywa się stosunkowo niewiele mięsa, produktów mlecznych i pieczywa. Unikalny smak potrawom japońskim nadają charakterystyczne przyprawy:

Kuchnia japońska łączy w sobie różnorodne tradycje kulinarne, dzięki wpływom wielu kultur, które zawitały do Japonii na przestrzeni wieków:

Japończycy nie przyjęli jednak obcych wpływów bezkrytycznie - większość zapożyczonych dań została zgrabnie przystosowana do gustów kulinarnych i estetyki japońskiej.

mapa Japonii
Na podstawie książki "Japońska sztuka kulinarna" Iwony Korazińskiej-Nawrockiej; zdjęcia własne