Nigirisushi
Makisushi
Sushi przygotowane na arkuszu suszonych wodorostów nori, na których rozkłada się ryż, a na wierzchu różne dodatki (ogórek, kawałek surowego tuńczyka, kawałek tofu,…), po czym wszystko zwija się razem. Powstałe w ten sposób roladki kroi się na kawałki.Gunkan maki
Uramakisushi
Arkusz nori zwija się odwrotnie do wewnątrz. Ryż, który stanowi warstwę zewnętrzną często posypuje się sezamem lub kawiorem.Chirashizushi
Ryz podawany w miseczce z owocami morza na wierzchu.Inarizushi
Słodkawy ryż zawinięty w torebeczki z usmażonego tofu. Ważnym dodatkiem do sushi jest marynowany imbir, sos sojowy oraz wasabi (pasta z zielonego, japońskiego chrzanu). Najbardziej popularne w Japonii są kameralne bary sushi - sushiya, w których w centralnym miejscu umieszczona jest długa lada, często wyposażona w ruchomą taśmę. Na taśmie krążą talerzyki z sushi i klienci mogą sami wybrać ulubioną odmianę. Szef baru stoi za ladą i przygotowuje danie na oczach klienta.Etykieta związana z jedzeniem sushi:
Sushi można jeść pałeczkami lub rękoma. W sosie sojowym macza się rybę a nie ryż. W gotowym sushi zazwyczaj już jest wasabi lecz można nałożyć go jeszcze odrobinę bezpośrednio na sushi. Mieszanie wasabi z sosem jest uważane za mniej eleganckie.