obrazek sakurki

Kuchnia Japonii

Menu

Strona główna Tradycyjne sniadanie
Popularne dania
Sushi
Mięso, mleko, chleb
Słodycze
Sake
Pałeczki

Sushi - potrawa o ponad 1000 letniej tradycji.

Początkowo sushi było sposobem konserwowania ryb - fermentowano je przez wiele miesięcy w ryżu. W ten sposób wyrabiano narezushi - "sushi leżakowane". W XVII w. powstało hayazushi - "szybkie sushi" czyli plasterki świeżej ryby z ryżem doprawionym octem. Obecnie popularnych jest wiele rodzajów hayazushi:

Nigirisushi

zdjęcie nigirisushi Uformowane w ręku kawałeczki ryżu, na których kładzie się plasterek surowej ryby, owoce morza lub omlet.

Makisushi

Sushi przygotowane na arkuszu suszonych wodorostów nori, na których rozkłada się ryż, a na wierzchu różne dodatki (ogórek, kawałek surowego tuńczyka, kawałek tofu,…), po czym wszystko zwija się razem. Powstałe w ten sposób roladki kroi się na kawałki.

Gunkan maki

Zdjęcie gunkan maki Kawałek ryżu owinięty w nori, z położonym na wierzchu plasterkiem łososia lub kawiorem. Nazwa gunkan - "łódź podwodna" nawiązuje do wyglądu : ciemnozielony wąski arkusz nori to kadłub statku, natomiast plastek łososia lub kawior wskazują na pokład.

Uramakisushi

Arkusz nori zwija się odwrotnie do wewnątrz. Ryż, który stanowi warstwę zewnętrzną często posypuje się sezamem lub kawiorem.

Chirashizushi

Ryz podawany w miseczce z owocami morza na wierzchu.

Inarizushi

Słodkawy ryż zawinięty w torebeczki z usmażonego tofu. Ważnym dodatkiem do sushi jest marynowany imbir, sos sojowy oraz wasabi (pasta z zielonego, japońskiego chrzanu). Najbardziej popularne w Japonii są kameralne bary sushi - sushiya, w których w centralnym miejscu umieszczona jest długa lada, często wyposażona w ruchomą taśmę. Na taśmie krążą talerzyki z sushi i klienci mogą sami wybrać ulubioną odmianę. Szef baru stoi za ladą i przygotowuje danie na oczach klienta.

Etykieta związana z jedzeniem sushi:

Sushi można jeść pałeczkami lub rękoma. W sosie sojowym macza się rybę a nie ryż. W gotowym sushi zazwyczaj już jest wasabi lecz można nałożyć go jeszcze odrobinę bezpośrednio na sushi. Mieszanie wasabi z sosem jest uważane za mniej eleganckie.
zdjęcie sushi baru
Na podstawie książki "Japońska sztuka kulinarna" Iwony Korazińskiej-Nawrockiej; zdjęcia własne